Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 09.05.2024, 12:49

КЗ "Бурчацька 

ЗОШ І-ІІІ ст."

Меню сайту
Форма входу
Головна » 2021 » Квітень » 26 » Пам'яті Євдокії Іванівни Носаль
10:40
Пам'яті Євдокії Іванівни Носаль

23 квітня 1943 року у боях з німецько-фашистськими загарбниками загинула наша односельчанка Герой Радянського Союзу льотчиця Євдокія Іванівна Носаль.
Євдокія Іванівна Носаль народилася 13 березня 1918 року в селі Бурчак Михайлівського району Запорізької області. Вона навчалася в Бурчацькій школі і жила в будинку, розміщеному неподалік від школи.
Після закінчення школи Євдокія Іванівна навчалася в Запорізькому педагогічному училищі, яке закінчила в 1937 році. Після закінчення педучилища працювала в cелі ​ Велика Білозірка вчителем фізкультури.
В 1939 році поступила на навчання до​ льотної​ школи м. Миколаєва, яку закінчує в 1940 році.
22 червня 1941 року німецькі фашисти напали на нашу країну. Наш народ змушений був залишити мирну працю і взятися за зброю.
В перші дні війни Євдокія Іванівна відчула на собі жорстокість і звірячу повадку фашистів, які вдерлися в нашу країну, щоб завоювати її.
Відважна, вольова і смілива дівчина ​ добровільно йде на фронт.
Її було направлено ​ в Таманський авіаційний полк ордена Червоного прапора і ордена Суворова третього ступеня.
Легкі нічні бомбардувальники ПО – 2 були грозою для німців. На них і воювала Євдокія ​ проти ​ німецьких фашистів. Разом із бойовими подругами вона громила ворожі​ ешелони , бойову техніку, знищували ​ живу силу ворога.
23 квітня 1943 року Носаль Євдокія Іванівна разом з Іриною Каширіною вилетіла на нічне завдання.
В цю ніч після їх бомбардування на станції в Краснодарі довго горіли ешелони з пальним. Це був триста п’ятдесят четвертий і останній бойовий виліт Дусі. Коли вона поверталася із завдання, на літак напав ворожий винищувач.
В кабіні розірвався клубок вогню. Ірина Каширіна відчула, що літак втрачає управління.​ Каширіна побачила, що Дуся не керує літаком, а схилилася на дошку приборів. Ірина посадила літак на аеродром…
Так героїчно віддала своє життя за Батьківщину двадцятип’ятирічна Євдокія Іванівна Носаль. Уряд високо оцінив заслуги Євдокії Іванівни Носаль. Її нагороджено орденом Червоного Прапора, орденом Червоної зірки і посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
В знак глибокої шани і безсмертя подвигу нашої землячки центральна вулиця ​ села носить її ім’я. На шкільному​ подвір’ї​у​ ​ ​ ​ році встановлено бюст Євдокії Іванівни Носаль. Діти свято шанують це місце в школі.
Ми гордимося нашою односельчанкою Героєм Радянського Союзу Євдокією Іванівною Носаль.
Вшануймо пам'ять славної землячки.

Переглядів: 163 | Додав: dariaskorytsia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz